x
Annonce
Viborg

Tidligere borgmester Carl Anker Jensen er død

Carl Anker Jensen fotograferet i sin elskede have.
Gennem otte år var socialdemokraten Carl Anker Jensen en stolt borgmester i Viborg Kommune.

Viborg: Tidligere borgmester Carl Anker Jensen, Viborg, er død, 94 år.

Fra og med 1990 og otte år frem var Carl Anker Jensen Viborgs socialdemokratiske borgmester og brød hermed 46 års borgerligt styre. På et tidspunkt i livet, da mange tænker på at trække sig tilbage for at gå på efterløn, begyndte Carl Anker Jensen sit virke som borgmester, og han lagde aldrig skjul på, at han kunne lide arbejdet.

"Jeg gav mig til at være borgmester i min tredje alder. Jeg har været glad for at være borgmester og er ikke meget for at slippe. Dog kender jeg virkeligheden. Min mor har født mig 10 år for tidligt - jeg havde gerne siddet 10 år mere", sagde han.

Han var en populær og myndig borgmester, som brugte den magt, han havde fået, til kommunens bedste. Han var en socialdemokrat af den gamle skole med udgangspunkt i arbejderkultur og fagbevægelse. De gyldne kæder brød han sig ikke om, dem lod han ligge i æsken.

Da han forlod borgmesterstolen som Danmarks ældste borgmester i 1997, og overlod den til partifællen Johannes Stensgaard i 1998, forlod han også politik - i hvert fald også den udadvendte del. I en del år har Carl Anker Jensen været noget plaget af sygdom, men har gennem skarp træning holdt han sig længe kørende. Til sidst måtte han dog tage imod tilbuddet om plejehjem. Carl Anker Jensen og hustruen Ella har i mange år boet syd for Søndersø, hvor de selv byggede hus. Parret har følt sig tæt knyttet til den del af byen.

Carl Anker Jensen spøgte med, at han og Ella lærte hinanden at kende i 1943, da de begge spillede med i Tekstilarbejdernes Fagforenings dilettantforestilling, nemlig Morten Korchs »Der brænder en ild«. Han var tumpen, hun den smukke pige. Begge kommer fra viborgensiske småkårshjem, og det udgangspunkt kom til at præge hans liv.

Carl Ankers far var fyrbøder på Bruunshåb Papfabrik, og han voksede op ganske få hundrede meter fra den parcel, Carl Anker og Ella har beboet siden 1958. I 1941 tog han en præliminæreksemen, men pengene rakte ikke til videre studier.

I nogle år arbejdede han som spinder på Søndermølle, men det var som pantefoged for 21 landkommuner og senere som skatteinspektør i Møldrup Kommune, han følte sig til rette. Med samme energi var han i 20 år formand for HK i Viborg.

Som pensionist var Carl Anker Jensen flittig bidragyder til bagsiden, idet han indtil for nylig sendte billeder af dyr og planter fra sin have. Han var også jæger. Carl Anker Jensen og Ella har to børn, en søn og en datter.

Carl Anker Jensen og Ella byggede selv huset syd for Søndersø, hvor de boede i mange år. Foto: Preben Madsen.
Carl Anker Jensen og Ella, fotograferet foran deres hus.
Kaj Grynderup, Viborg Kommunes chefjurist har afskedsreception på rådhuset.?De fem borgmestre, han har tjent under, er der alle
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Hverdagsbetjentenes storhedstid

Annonce