Annonce
Rundt om Viborg

Udvalg: Borgerting - nej tak

Borgerne søger ind imellem indflydelse, eksempelvis som her i 2015, da betonarbejdere demonstrerede mod løndumpning i forbindelse med regionens brug af udenlandsk arbejdskraft. Men at formalisere borgerinddragelsen var der ikke flertal for i forretningsudvalget. Foto: Morten Dueholm
Alternativets medlem af regionsrådet vandt ingen gehør i forretningsudvalget for sit forslag om at oprette et midtjysk borgerting med henblik på at styrke borgerinddragelsen og dermed selve demokratiet.

Regionen: Rasmus Foged, Alternativet, mødte ikke den store opbakning til sit forslag om at oprette et borgerting, da det midtjyske regionsråds forretningsudvalg tirsdag holdt møde. Faktisk var der ikke en eneste, som tilkendegav, at de syntes, det var en god idé.

Og Rasmus Foged lægger ikke skjul på, at han er skuffet, men han er stadig fortrøstningsfuld.

- Jeg indrømmer, at med den opbakning eller mangel på samme, som forslaget fik i dag (tirsdag, red.), er der ikke den store sandsynlighed for, at regionsrådet på mødet onsdag 26. februar vil hoppe med på ideen. Men det skal ikke forhindre mig i at tage debatten endnu engang, siger han og minder om, at da Alternativet første gang foreslog, at borgerne skulle kunne stille forslag og få dem behandlet i Folketinget, var interessen mildest talt heller ikke stor.

- Men siden har et flertal i Folketinget jo indført muligheden, så alt håb behøver ikke at være ude. Jeg synes jo, det er vigtigt at så mange som muligt engagerer sig i politik og i de politiske processer, og ikke mindst regionspolitikken lever jo en lidt stille tilværelse uden den store opmærksomhed, siger Rasmus Foged.

Han forventer som sagt ikke at få sit forslag igennem heller på det førstkommende regionsrådsmøde, men bebuder at ville forsøge igen på et senere tidspunkt med et forslag i en måske lidt ændret form.

Alternativets forslag gik konkret ud på at oprette et borgerting, som skulle bestå af 40 borgere, der skulle udtrækkes tilfældigt for en periode på 18 måneder. Borgertingets sammensætning skulle så vidt muligt afspejle et repræsentativt udsnit af befolkningen i Region Midtjylland, blandt andet ved at sikre demografisk diversitet inden for eksempelvis køn, alder, geografisk placering og indkomst.
Borgertinget skulle ikke have mandat til at stille egentlige beslutningsforslag i Regionsrådet, men have som opgave at indsamle viden, debattere og derudfra komme med anbefalinger til Regionrådet.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce