Dødsfald: Nekrolog over Birthe Rosgaard, Ravnstrup

Birthe Rosgaard gik bort natten til den 28. december. Privatfoto

Dødsfald: Nekrolog over Birthe Rosgaard, Ravnstrup

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Viborg: Den 25. maj 1929 kom enebarnet Birthe Rosgaard (født Olesen) til verden i Krogsgaard.

Faderen kørte blandt andet med mælkejunger i hestevogn til mejeriet i Ravnstrup, mens moderen på et tidspunkt åbnede et brødudsalg i familiens kælder.

Faderen blev senere en del af transportfirmaet "Ole Olesen og efterfølger" - det, der i dag drives videre af en søn og to børnebørn til Birthe Rosgaard og hedder "Chr. Rosgaard og Søn."

Skolegangen foregik dels i den lille lokale skole i Ravnstrup, dels på Viborg Private Realskole, og i 2015 fejrede Birthe Rosgaard sammen med flere af sine tidligere klassekammerater 70-års jubilæum som elever fra VPR - en skole, hvor også flere af hendes børne- og oldebørn har gået.

Efter et højskoleophold i Silkeborg med fokus på madlavning og håndarbejde var Birthe Rosgaard ved at være giftemoden, og den udkårne - Kristian Rosgaard - som den unge Birthe havde kendt siden barnsben, var chauffør i Birthes fars vognmandsfirma og kom deraf i hjemmet.

Birthe Rosgaard stod hvid brud i Ravnstrup Kirke i 1950, og den efterfølgende kalas blev holdt i byens forsamlingshus og med flere end 200 feststemte mennesker.

Efter brylluppet flyttede Birthe Rosgaard og hendes mand ind i samme hus, som hendes forældre boede i. De nygifte beboede stueetagen og havde desuden et soveværelse på kvisten, mens hendes forældre boede på 1. sal.

Bofællesskabet fungerede helt fint, og Birthe Rosgaard assisterede da i moderens brødudsalg, der jo lå i kælderen.

Uselvisk

Tre ud af fire børn fødte Birthe Rosgaard hjemme i soveværelset på kvisten, og senere - da familien var groet godt til og blevet til seks - byggede Birthe Rosgaard og hendes mand så at sige hus i baghaven.

Da ægtefællen trådte ind i vognmandsfirmaet og blev en af indehaverne, fik Birthe Rosgaard nok at se til. Der var mange chauffører, der skulle have noget at spise i løbet af dagen, og det var således Birthe Rosgaard, der lavede mad, bryggede kaffe, serverede og ryddede af, samtidig med at hun besvarede telefonen og som regel stod klar med hjemmebagt franskbrød og nylavet leverpostej, når de fire børn kom hjem fra skole.

Sin far, der tidligt blev enkemand, havde Birthe Rosgaard også på kost fra 1969 og frem til hans død i 1991. Da var han knap 100 år.

På et tidspunkt mente Birthe Rosgaard, at hun i grunden "aldrig havde haft et arbejde", så hun blev ansat på Hald Ege Skole, hvor hun tog sig af rengøringen.

Det gjorde hun så propert, at formningslokalet næsten lignede en steril operationsstue, når Birthe Rosgaard havde været forbi med kost, klud og gulvskrubbe.

Sammen med sin mand, som hun mistede i 2004, tog Birthe Rosgaard på mange gode udlandsrejser; primært med bus, og da ægtefællen blev syg, påtog Birthe Rosgaard sig som det naturligste plejeopgaven - akkurat som hun passede sin far.

Som menneske - og ikke mindst som mor, svigermor, bedstemor og oldemor - var Birthe Rosgaard uselvisk og enestående. Andres ve og vel var vigtigere end hendes eget, og når børnebørnene blev passet, serverede hun alle deres livretter og lod populært sagt "skidtet ligge" for i stedet at hygge om de yngste.

For Birthe Rosgaard var det vigtigste simpelthen at være sammen med familien og at støtte alle, uanset hvilke drømme og ønsker de havde.

Åndsfrisk

Selv i en høj alder forblev Birthe Rosgaard nysgerrig og åben over for livet.

Hun elskede de mange sommerhusophold med familien, ligesom køreture ud i det blå, gode musikoplevelser, shoppeture ind til Viborg - og gerne for at købe nyt tøj og god mad - betød meget for hende.

Socialt samvær med jævnaldrende i Løgstrup og den store venne- og bekendtskabskreds var også med til at give Birthe Rosgaard livskvalitet, akkurat som ugebladsbytningen med nabokonen og gåturene med "gå-damerne" blev prioriteret højt.

I den sidste tid var Birthe Rosgaard fysisk svækket af alder, men hun forblev åndsfrisk og læste flere aviser, så Deadline i tv sent om aftenen og fulgte i det hele taget bedre med end de fleste. Ville man vide noget om de seneste nyheder, var det således Birthe Rosgaard, man skulle spørge.

God mad satte Birthe Rosgaard også stor pris på. Hun, der jo havde trakteret en stor familie og et transportfirma i det meste af livet, mente således ikke, at der var nogen grund til at spare på fløden eller sukkeret i henholdsvis ris a la mande og julesmåkager - og det fik man også at vide.

Natten til den 28. december sov Birthe Rosgaard stille ind efter et langt og godt liv.

Hun efterlader fire børn, tre svigerbørn, fire børnebørn og fire oldebørn, og hun er stedt til hvile hos sin mand på Ravnstrup Kirkegård.

Dødsfald: Nekrolog over Birthe Rosgaard, Ravnstrup

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce